Sanal POS nedir?
Basit anlamda, işyerlerinin kredi kartından tahsilat yapabilmelerini sağlayan bir POS yazılımıdır. Bir siteden alışveriş yapan müşteri, kredi kartı bilgisini sitenin formuna girdikten sonra, bu bilgiler internet üzerinden güvenli bir şekilde bankaya ulaşır ve provizyon alınır. Bu yazılım provizyonun güvenli bir şekilde alınmasını sağlar, yani internet üzerinden transfer edilen bilgilerin 3. şahısların ellerine geçmesini önlemek için kullanılan SSL şifreleme tekniğine uyumlu çalışmaktadır. Banka, siteden alışveriş yapan kişilerin yaptığı, daha önce provizyonu alınmış işlemlerin alışveriş tutarlarını kredi kartı limitlerinden düşerek üye işyerinin banka hesabına geçirilmesini sağlar.
Sanal POS ne işe yarar?
Ödeme almak konusunda en çok kullanılan yöntem, bankaların sağladıkları sanal POS yazılımlarını kullanmak. Gerçek hayattaki mağazalarda kredi kartıyla ödeme yapılmasını sağlayan POS cihazlarının online ortamdaki hali olan sanal POS, internette alışveriş yaptıran işyerlerinin kredi kartından tahsilat yapabilmelerini sağlayan bir yazılım. Bir siteden alışveriş yapan müşteri, kredi kartı bilgisini sitenin ödeme formuna girdikten sonra bu bilgiler sanal POS sayesinde internet üzerinden güvenli bir şekilde bankaya ulaşıyor ve provizyon alınıyor.
Sanal POS’u nasıl çalışır?
Sanal POS yazılımının amacı, provizyonun güvenli bir şekilde alınmasını sağlamak, yani internet üzerinden transfer edilen bilgilerin yabancı kişilerin ellerine geçmesini önlemek. Sanal POS yazılımları SSL şifreleme tekniğine uyumlu olarak çalışıyor. Bankaysa siteden alışveriş yapan kişilerin yaptığı, provizyonu alınmış işlemlerin alışveriş tutarlarını kredi kartı limitlerinden düşerek üye işyerinin banka hesabına geçirilmesini sağlıyor. İşlemler aynı zamanda banka tarafından sürekli olarak kaydediliyor ve mağazaya kullanışlı bir raporlama sistemi sunuluyor.
Sanal POS’un avantajları
7×24 Tahsilat İmkanı: Sanal POS’ta tüm işlemler internet üzerinden gerçekleşir. Böylece firmalar internet bağlantısı bulunan her yerden 7 gün 24 saat, diledikleri an tahsilat yapabilir.
Hızlı ve Güvenli Tahsilat: Bankaların gelişmiş güvenlik sistemleri, firmaların tahsilatlarını internet üzerinden hızlı ve güvenli bir şekilde yapmalarını sağlar.
Satış Avantajı: Firmaların internet üzerinde açtıkları sanal mağazaların sadece bilgi amaçlı değil, satış odaklı çalışmasında destek sağlanır.
Takip ve Raporlama Kolaylığı: Sanal POS, firmalara işlemlerle ilgili detaylı raporlar sağlar. (Sipariş ve işlem inceleme, satış istatistikleri vb.)
Sanal POS başvurusunda aranan koşullar
Bir bankadan sanal POS almak üzere başvuru yapılacağı zaman istenen belirli belgeler var. Şirketin kuruluşunu belgeleyen Ticari Sicil Gazetesi fotokopisi, vergi levhası fotokopisi ve imza sirküleri ve bunların dışında birkaç farklı belge her banka tarafından başvuru sırasında isteniyor. Tam listeyi bankaların web sitelerinden edinebilirsiniz.
Başvuru konusunda istenen belgelerden daha çok önem taşıyan bazı konular var. İnternet üzerinde iş yapan bir şirketin sanal POS edinmesi çok çok kolay değil. Bankalar olası kötüye kullanmaların önüne geçebilmek için ince eleyip sık dokuyorlar. Sanal POS’un kullanılacağı web sitesindeki tüm bağlantıların sağlıklı çalıştığı, sitede yer alan logo ve markalarla ilgili hukuki problemler bulunmadığı, ürün teslimatına ilişkin bilgilerin açıkça yer aldığı, ürünlerin Türkiye’de geçerli olan kanunlara uygunluğu, iletişim bilgilerinin açıkça yer alması gibi konularda emin olunması gerekiyor. Tüm bunları tek bir cümlede özetleyecek olursak, sanal POS edinebilmek için “tam anlamıyla sağlıklı çalışan” bir sanal mağazaya ihtiyacınız var.
Sanal POS başvuru değerlendirme kriterleri
- Firmanın web sayfası erişilebilir, sitedeki ödeme adımları çalışıyor olmalıdır.
- Firma, sanal mağazasında güvenli alışveriş ortamını sağlamak için yetkili kuruluşlardan geçerli SSL sertifikası almalıdır.
- Ödeme sayfasında kredi kartı ile ödeme seçeneği yer almalıdır.
- Web sitesi ve ödeme sayfasında ilgili banka logoları bulunmalıdır.
- Web sayfasında ürün kataloğu ve alışveriş sepeti bulunmalıdır.
- Firma sanal mağazasında, tüketiciye garanti, iade ve iptal hakkındaki şirket prensiplerini açık ve net olarak belirtmelidir.
- Web sayfasında “gizlilik taahhüdü ve güvenlik politikası” ile ilgili yazılı içerikler yer almalıdır.
- Web sayfasında ürün teslimatına ilişkin bilgiler yer almalıdır.
- Web sayfasında firmanın adı, açık adresi, sabit telefon ve fax numaraları, e-posta adresi gibi tüm iletişim bilgileri doğru ve güncel olarak yer almalıdır.
- Firma döviz ile satış yapacaksa web sayfasında satış kurunu göstermelidir.
- Firma, faaliyet alanına göre yetkili kurumlardan aldığı evrakları başvuru esnasında iletmelidir.